2225 Üllő, Pesti út 209. +36 29 / 320-264

Építőanyag gyártók

Gyakori keresések

Semmelrock Webáruház

 

Porotherm Webáruház

 

Rockwool kőzetgyapot webshop

 

Barabás térkő webshop

 

LB-Knauf webshop

 

Weber-Terranova webshop

 

Murexin webshop

 

 

 

Családi házak építése, kertek kialakítása

2014-02-19 - Egy új családi ház, de lényegében bármely más építmény (pl. ipari létesítmény, közterületi műtárgy stb.) létrehozására irányuló építési beruházás során rendszerint az utolsó munkafázisok egyike a környező zöldterület rendezése, egyaránt ide értve az élő és élettelen kerti elemek kialakítását, amely tervezési és építési feladatok elvégzésére napjainkban már általános jelleggel vesznek igénybe és bíznak meg tájépítő vagy kertészmérnök szakembereket, szakcégeket.

A park- illetve kertépítési munkálatokkal természetesen és szükségszerűen meg kell várni az épület minimálisan szerkezetkész állapotát, de sokkal inkább a külső kulcsrakész állapot elérését (amikor is az épület kívülről már teljes mértékben kész van), minthogy a terepszintek végső rendezése és a termőföld elterítése, illetve a gyep lefektetése és a növények telepítése után építési anyagok tárolásának és mozgatásának, állványzat felállításának értelemszerűen már nincs helye a leendő kertben.

 

 

Mindez azonban közel sem jelenti azt, hogy kellő előrelátás tanúsítása esetén az építkezés során ne lennének olyan, a későbbi kertépítési munkálatok menetéhez kapcsolódó, azokat elősegítő feladatok, amelyek elvégzésével nagyban megkönnyíthetjük a későbbi kertépítészeti munkálatokat, jelentős költségeket spórolhatunk meg vagy netán sokkal élhetőbbé tehetjük kertünket.

Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogy kertépítői szemmel mire érdemes odafigyelni a ház építése során.

A ház elhelyezkedése, a kert tagolása

Családi házak építése, kertek kialakítása - Építőanyag TurkálóRögtön az elejéről kezdve: a ház tervezésekor fontos szempont a ház tájolása és telken belüli helyének meghatározása (nyilvánvalóan a vonatkozó építésügyi előírások keretei között), ami egyúttal a kert tagolását, elő- oldal- hátsókerti részének kialakítását is determinálja. E körben érdemes odafigyelni az esetleges meglévő koros – de egészséges - fák megtartására, egy intimebb (utcai járókelőktől, szomszédoktól elhatárolható) kertrész meghagyására, ebbe a kertrészbe nyíló, kellő méretű terasz „betervezésére”, a garázs vagy kocsibeálló olyan elhelyezésére, hogy a térburkolatokkal ne kelljen „szétszabdalni” a későbbi zöldfelületet.

 

Kitermelt föld deponálása

A terepmunkálatok és alapozás során javasoljuk egyfelől a megtartható növényzet (különösen értve ez alatt a korosabb sövények és a fentebb már említett koros fák) fokozott megóvását, valamint a kitermelt föld termőrétegként és töltőföldként való deponálását megközelítőleg olyan mértékben, amilyen mennyiségben a végleges terepszintek kialakításához majd szükséges lesz rájuk. A deponált termőföldet azonban csak a tényleges kertépítési munkafázisban terítsük el.

Víz- és áramellátás a kertben

A gépészeti és villanyszerelési munkálatok során nem szabad megfeledkezni a kerti létesítmények áram szükségletéről és a kert vízigényéről sem.

A kertben nem csupán a villanymotoros szerszámok működtetéséhez kell áramot biztosítani, de a kerti világításhoz, az öntözőrendszer automatikájának működtetéséhez, az esetleges szivattyútechnika üzemeléséhez min-mind szükség lesz külső áramvételi lehetőségre.

A kerti vízvételi lehetőség biztosításához és különösen az öntözéshez a szükséges kiállásokat ki kell alakítani és a kerti almérő vízórát is érdemes időben engedélyeztetni és felszereltetni. Az energiatakarékos és környezettudatos öntözéshez javasolt és mind inkább elterjedt az esővíz hasznosítása, az ehhez szükséges ciszterna telepítése is előre (vagyis a kertépítő szakmunkákat megelőzően) elvégezhető, csakúgy mint az esetleges kút fúratása.

Kertrészek összekapcsolása

Burkolatok kialakítása, (tám)falak és más betonelemek létesítése esetén érdemes megfelelő átmérőjű védőcsöveket a burkolt, betonozott részek alá beépíteni, hogy a kert minden részére, vagyis valamennyi zöldfelületre könnyedén átvihető legyen az öntözőrendszer csőhálózata, valamint a villanyvezetékek is észrevétlenül, és ami a legfontosabb: a már elkészült burkolatok megbontása nélkül átvezethetőek legyenek a kert egyes pontjai között.

Szakemberek kooperációja, építési tevékenységek egymásra utaltsága

Általánosságban elmondható továbbá, hogy a minél gördülékenyebb kivitelezés érdekében érdemes és célszerű a kert későbbi kialakítását végző szakembert mielőbb megtalálni, és a tervezési folyamatokba, a zöldterületi tervezésbe is már az építési beruházás kezdeti szakaszaiban bevonni, hiszen egy családi háznak a kert az előszobája, amelynek praktikus és költséghatékony kialakítását elősegíti az egyes – és lényegében egymásra épülő - építési tevékenységek minél összehangoltabb menete.

Forrás: Építinfó.hu