Építőanyag gyártók

Gyakori keresések

Semmelrock webáruház

 

Porotherm tégla webáruház

 

Rockwool kőzetgyapot webshop

 

Barabás térkő webshop

 

LB-Knauf, Cemix webshop

 

Weber-Terranova webshop

 

Murexin webshop

Felújítás Austrotherm hőszigeteléssel – Hatékony homlokzatszigetelés

2024-06-07 - Gazdaságosan fenntartható, energiahatékony otthonok

Gazdaságosan fenntartható, energiahatékony otthonok

2024 júniusában egy új otthonfelújítási és energiakorszerűsítési program indul, amelynek keretében az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai akár 6 millió forint támogatást is igényelhetnek. A támogatás hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, valamint fűtésrendszer modernizálására használható fel. A program célja, hogy több mint 20 ezer családi ház felújítása valósuljon meg. A támogatás legfontosabb feltétele egy 30%-os energiamegtakarítás elérése, ezért a tulajdonosoknak érdemes a komplex korszerűsítésre koncentrálniuk.

Amikor hőszigetelésről beszélünk, különösen az utólagos hőszigetelésről, általában a külső falak hővédelme jut eszünkbe. Ez nem véletlen, mivel a falakon keresztül távozó energia akár a teljes hőveszteség egyharmadát is kiteheti. Azonban nem szabad csak a falak szigetelésére koncentrálnunk. Négyzetméterre vetítve a legtöbb energia a tetőn keresztül távozik, ezért elengedhetetlen annak, illetve a padlásfödém szigetelése. Ha van rá lehetőség, érdemes a padlók hővédelmét is fokozni. A legfontosabb, hogy a termikus burok megszakítás nélkül (még ha nem is mindig azonos mértékben) vegye körbe a fűtött épülettérfogatot. Egy jól megtervezett és kivitelezett felújítással akár 50%-os energiamegtakarítást is elérhetünk.

A legtöbb energia a falakon keresztül távozik, ezért ne hanyagoljuk el! A homlokzati hőszigetelő rendszer bevált eljárás. Az EPS alkalmazása kedvező árú és gyorsabb megtérülést biztosít más szigetelőanyagokhoz képest. Az Austrotherm hőszigetelő lemezek minősége évtizedek alatt sem változik. Az EPS hőszigetelés klímavédelmi szempontból is a legjobb választás.

Olcsón fűteni?

Az energiaárak nem csak annál is magasabbak, mint amit korábban el tudtunk képzeli, de ráadásul kiszámíthatatlan a változásuk. A fűtési rendszer kiválasztása évtizedekre szóló döntés, nem tudjuk aszerint cserélgetni, hogy melyik a gazdaságosabb energiaforrás. A megoldás csak az lehet, hogy mindegy, hogy mi az aktuális ára, keveset fogyasszunk belőle. Ez az igazi rezsicsökkentés, és ezt hőszigeteléssel érhetjük el.

Hogyan válasszunk hőszigetelő anyagot?

A jó hőszigetelő anyag könnyű, alacsony hővezetési tényezőjű, nem irritál, nem tartalmaz káros összetevőket, belső és külső vizsgálatok által igazolt minőségét tartósan megőrzi. Az Austrotherm szigetelőanyagok megfelelnek ezeknek a követelménynek. Homlokzati hőszigeteléshez csak piros csíkkal jelzett hőszigetelést lehet alkalmazni. A gyártótól a jogszabály által előírt teljesítmény nyilatkozatot még a megrendelés előtt érdemes beszerezni (teljesítmény nyilatkozat nélkül építőanyag nem építhető be). A minőséget a folyamatos ellenőrzés garantálja. Az Austrotherm AT-H80 hőszigetelő lemezek hővezetési tényezőjét hetente vizsgálják mindhárom gyárban, és az eredményeket a honlapon közzéteszik: Átlátható minőség Az expandált polisztirolhab (EPS) környezetvédelmi szempontból különösen kedvező, a bonni Építési anyagok Környezetvédelmi Szervezete (Institut Bauen und Umwelt e. V., IBU) tanúsítása szerint a grafit adalékos polisztirol a legjobb választás.